Fotogroep Fotogein

Fotogein: enthousiast en ambitieus

Fotogein is een actieve fotogroep in Nieuwegein, opgericht in 1979 door en voor amateurfotografen. Doelstelling van de club is het verbeteren en bevorderen van fotografie door elkaars fotowerk te bespreken en deel te nemen aan tentoonstellingen en wedstrijden. Fotogein is een fotogroep van circa 30 enthousiaste fotografen. Fotogein staat midden in de samenleving en neemt regelmatig deel aan sociale en kunstzinnige activiteiten in de Gemeente Nieuwegein.

Clubavonden

Onze wekelijkse bijeenkomsten zijn in Buurtcentrum Batau aan de Dukatenburg in Nieuwegein. Op de clubavonden wordt veel aandacht besteed aan het fotowerk van de leden. Door samen naar foto’s te kijken en erover te spreken, ontwikkel je inzichten hoe je jouw fotografie kunt verbeteren. Bij het bespreken van foto’s is respect voor elkaars werk essentieel.

Naast fotobesprekingen zijn er technische avonden waarop we zelf met een aspect van fotografie aan de slag gaan. Op deze wijze kom je ook in aanraking met andere disciplines die je kunt toepassen in jouw fotografie. Daarnaast worden er jaarlijks meerdere gastsprekers uitgenodigd die hun portfolio laten zien en je meenemen in hun wereld.

Werkgroepen

Een belangrijk onderdeel van Fotogein zijn de Werkgroepen. De Werkgroepen werken buiten de wekelijkse bespreekavonden om aan hun eigen interessegebied. De leden van de Werkgroep trekken gezamenlijk op om te fotograferen en bespreken de resultaten daarvan met elkaar. Op deze wijze werk je aan verdieping op de onderwerpen die jij interessant vindt. De volgende werkgroepen maken deel uit van Fotogein.

  • Werkgroep Natuurfotografie
  • Werkgroep Documentairefotografie
  • Werkgroep Architectuurfotografie
  • Werkgroep Urbexfotografie
  • Werkgroep Portretfotografie
  • Werkgroep Straatfotografie
  • Werkgroep Theaterfotografie
  • Werkgroep De Vrijplaats

Ook fotograferen we voor de Historische Kring in Nieuwegein om documentatie op te bouwen voor het historisch archief.

Exposities

Jaarlijks hebben we onze tentoonstelling van ons werk in Theater DE KOM. Deze tentoonstelling is ieder jaar gekoppeld aan een vast thema. Gedurende het jaar wordt aandacht besteed aan het thema en worden de mooiste themafoto’s geëxposeerd. Daarnaast wordt ook “vrij werk” tentoongesteld. Naast de jaarlijkse tentoonstelling in DE KOM zijn er vaak nog mogelijkheden om elders werk tentoon te stellen, zoals in de Bibliotheek en in De Meander in Nieuwegein. 

Fotowedstrijden

Fotogein heeft de ambitie om in de hogere regionen te scoren van de wedstrijden bij de Fotobond. Gedurende het jaar wordt er aandacht besteed aan deelname aan wedstrijden van de Fotobond. Naast de wedstrijden van de Fotobond hebben we ook onze eigen Portfolio Wedstrijd, waarbij de leden van Fotogein hun portfolio van het afgelopen jaar presenteren. Ook vindt er een verkiezing van de foto van het jaar plaats. Bij onze eigen wedstrijden wordt ook een fraaie (wissel)trofee uitgereikt.